Како је покренута Зора

Лист за забаву, поуку и књижевност излазио је у Мостару од 1896. до 1901. године. Покренули су га најугледнији писци тога доба Алекса Шантић, Светозар Ћоровић, Јован Дучић и Атанасије Шола. У Бечу је пре тога, 1863. године, основано Удружење српске академске омладине, које је било активно све до Првог свјетског рата и издавало мјесечни часопис под истим именом. Он је био с особитим политичким нагласком, у складу с тадашњим временом.
У Мостару су 30. новембра 1895. године (вјероватно по старом календару) Алекса Шантић и Светозар Ћоровић упутили молбу Земаљској влади и затражили дозволу за покретање књижевног часописа Зора .
На Калајев одговор се чекало до 28. фебруара сљедеће године, када је потписао одобрење за нови часопис и упутио га Земаљској влади. У одговору се каже: “Допушта се источно-православним грађанима из Мостара Алекси Шантићу и Светозару Ћоровићу издавање литерарног часописа Зора у оквирима наведеним у њиховој молби која се налази у прилогу. Цензуру новог листа вршиле би окружне власти у Мостару.”
Будући да поменути часопис треба да буде, не политички, него белетристички оријентисан скреће се посебна пажња да се неће допустити уредницима да се у часопису баве било каквом политиком.Земаљска влада је 8. марта упутила Алекси Шантићу и Светозару Ћоровићу одобрење: “Услијед Ваше амо поднешене молбенице, обнашала је Земаљска влада подијелити Вам овијем дозволу, да можете заједнички издавати у Мостару белетристички лист Зору.”
Априла мјесеца 1896. године изашао је први број Зоре и то без икаквог увода или најављивања програма новог часописа. Почео је једноставно Шантићевом пјесмом “Остајте овдје”. Посљедњи број Зоре је изашао у децембру мјесецу 1901. године. Атанасије Шола свједочи да је главни посао око администрације и подношење папира Земаљској влади урадио Светозар Ћоровић.