Свети Јустин Ћелијски

МИСЛИ О ДУШИ

БОГ И ДУША
Ако има Бога – душа је бесмртна; ако нема Бога – душа је смртна.

ДУША ЕВРОПСКОГ ЧОВЕКА
Душа европског човека је разбијена, атомизирана; огледан у њој, овај свет личи на хаотичну ломљаву подивљалих стихија које никако не могу да се слију у милозвучну симфонију љубави.

ДУША ХРИСТОЛИКОГ ЧОВЕКА
Душа христоликог човека је интегрална, цела, јер је богочовечанским врлинама исцелила себе од трагичне разбијености и атомизираности; огледан у њој, овај свет личи на рој христочежњивих номада, које стреме и хрле својој блаженој синтези: чудесном Господу Христу.

БОГОЛИКА ДУША
Сваки човек има боголику душу, зато сваки и представља божанску вредност. Пронаћи њу у човеку значи: пронаћи извор свих његових вредности и моћи. Али, у свакоме од људи пронаћи боголику душу може само онај који „пресветли лик Христов“ има за вођу кроз мрачне поноре људског бића.

ДУША И ГРЕХ
Испуњена вечном и бескрајном истином Христовом, душа нема места за грех.

ДУША И ХРИСТОС
Ако је душа човекова ван Господа Христа, она постепено вене, суши се, мисли јој се скраћују, осећања спарушују, жеље огреховљују, и она све мање тражи што је Божје, све мање хоће оно што је добро, истинито праведно, непролазно, вечно, док најзад не омрзне све што припада Богу, Божјем добру и вечности. Душа човекова само онда расте ка Богу и свему бесмртном и вечном, када се вером накалеми на дрво живота Господа Христа.

НАРОДНА ДУША
Народна душа није нешто одвојено од нас појединаца; она је органско јединство свих душа свију појединаца. Ма шта ти радио, ма шта мислио, ма шта осећао – твој рад, твоја мисао,твоје осећање, прониче сву народну душу, улази у њу са свима својим пороцима и врлинама, гадостима и радостима. За здравље наше народне душе одговоран је сваки од нас, и највећи и најмањи, и најученији и најнеписменији, и највиђенији и најпониженији.

НАРОДНА ДУША И СВЕТИ САВА
Када се наша народна душа први пут устумарала на раскрсници између два света, Свети Сава ју је одлучно повео путем Богочовека Христа. До њега, она је била слепа; кроз њега, она је прогледала, и први пут угледала вечну Истину и вечни смисао живота. Од смртног, он је душу нашу окренуо – Бесмртном, од временског – Вечном, од човечјег – Богочовечном.

ДУША КАО ИЗВОР
Та невидљива душа јесте извор свега видљивог живљења човековог.

ДУША СРПСТВА
Ко је дао душу Српству? – Свети Сава.

НАША ИСТОРИЈА
Сва наша историја није друго до борба за нашу народну душу, за њене вечне вредности. У тој многовековној борби нашега народа за народну душу, ко је наш главни војсковођа? Несумњиво, Свети Сава. Он је повео борбу за православље и води је непрекидно са нама и кроз нас.

БОРБА ЗА ДУШУ
Борба за српску, светосавску душу јесте борба за божанско величанство нашег човека. Без тога, наш човек нема вредности; без тога, он је само пролазна, униформисана иловача.

ДУША – ЧУДОТВОРАЦ
Душа је најгенијалнији и најмоћнији чудотворац. У њој се погледи претварају у мисли, звуци у осећања, разноврсни утисци у разнолике доживљаје, или идеје, или страсти, или сабласти.

ДУША И БОГ
Шта је то што ствара разбукталост у души, у срцу, што ложи и распирује ватру испод мисли, испод осећања, испод жеља? И колико се пење, и докле иде та разбукталост? – Бог. – Јер је Бог огањ који спаљује. Човек Божји пун је огња и споља и изнутра. Зато му мисли, и осећања, и жеље – светле, зраче и загревају. И он се, свим бићем, прелива у бесмртно и вечно.

 ГОСПОД И ДУША
Без Господа Исуса – душа је људска ужас, и проклетство, и лудило.

ДУША ЧОВЕКОВА
Шта је веће, драгоценије од душе? Шта је највеће благо у овоме свету? Душа човекова! Она више вреди него сав свет. Нема цене, нема злата, нема вредности у овоме свету којом ти можеш откупити душу своју, ако је пропала у гресима и у страстима и у сластима овога света.

ГОСПОД У ДУШИ
Господ само у чисту душу силази и испуњује је.

ВАСКРСЕЊЕ ДУШЕ
Два васкрсења постоје: васкрсење душе и васкрсење тела. И једно и друго је важно, али васкрсење душе је важније. Шта је то смрт душе, како то душа умире? Смрт душе је грех – то је прва смрт, то је главна смрт! Кад душа греши, она умире, одваја се од Бога који је извор живота. То је најстрашнија смрт, онда настаје тама за душу, онда настаје пакао за душу.

ИМОВИНА ДУШЕ
Душа наша када изађе из овога света носи ону имовину, оно имање које је стекла у овоме свету. Ако си у души својој гомилао грехе, велике грехе, сласт за слашћу, зло за злом, тешко твојој души!

ДУША И ТЕЛО
Шта је тело без душе? – Леш.

СТВАРАЊЕ ДУШЕ
Душа је створена по слици Божјој.

БОГОЛИКА ДУША
Гле, твоја и моја мисао за трен ока прелети све светове, искрца се на сунце, искрца се на небо. Шта је то? Ко је то у теби и у мени? То је душа. Господ је дао човеку душу боголику. Она даје живот телу, она даје добра телу, она даје искру телу, она даје правду телу. Да! Господ је дошао у овај свет, да твоју и моју душу усаврши, да им дâ Божанске силе.

ГРЕХ И ДУША
Чим грех уђе у моју душу, зацари се у њој, бежи из ње све што је бесмртно и вечно.

СМРТ ДУШЕ
Умире човек телом, а душом, душом умире када грех чини. Грех и јесте смрт душе. Шта је смрт за душу? Одвојити се од Бога. А сваки грех одваја од Бога.

ОДАЈЕ ДУШЕ
Душа има своје одаје; у многима станује тама и све страхоте таме.

ДУША И ТЕЛО
Зашто ми је дато тело? – Да будем храм Господу. – А душа? – Да будем свештенослужитељ, молитвеница у том храму.

МИРИС ДУШЕ
Господе, Ти само прстом додирну душу моју, мисао моју, и из ње кануше капље мириса, потече миомирис, излише се мириси.

ТЕЛО И ДУША
Тело без душе је мртво блато, мртва прашина. Оно није ни извор живота, ни извор свести, ни извор савести. Човек се ни у ком случају не може свести на тело, а још мање живот људски и вредност бића људског. Иако смо у телу, ми нисмо од тела нити ради тела. Кад не бисмо имали душе, ми не бисмо ни знали за своје тело, јер смо душом свесни свога тела.

ДУША ЧОВЕКОВА
Ко сем Бога зна од чега је она саздана и извајана?

ДУША У ХРИСТУ
Ако душа твоја није у Христу, мртва је.

(Из књиге Мисли Светог Јустина Ћелијског, издање Српске књижевне задруге – СКД „Слово љубве“, Београд – Бар, 2019, изабрао Драган Лакићевић)