Мишо Кисић

КУЛТУРНА ДОГАЂАЊА
У ИСТОЧНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ
(21. фебруар ̶20. јуни 2020)

У Дому културе „Јевто Дедијер“ у Билећи 26. фебруара одржан је заједнички концерт оркестра Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња и Градског оркестра из Стоца. Билећка публика је имала прилику да ужива у извођењу популарних хитова домаће и стране музичке продукције. Сарадња два оркестра почела је прије двије године заједничким концертом у Требињу. „Овакав вид сарадње показатељ је да музика најбоље гради мостове. Оркестре чине млади људи жељни упознавања, извођења музичких комада на различитим инструментима. У Требињу немамо прилику да често чујемо трубу или тромбон, тако да се и они ријетко сусрећу са гудачким инструментима, па је ово један вид нових сазнања које стичу ови млади људи“, каже диригент оркестра Гимназије „Јован Дучић“ Перо Бокић. Наступу у Билећи претхо дио је заједнички концерт у Стоцу, а слиједе наступи у Мостару, Сарајеву и Требињу.

Двадесет и шестог фебруара у Народној библиотеци у Требињу одржана је промоција књиге „Сасрбљења (Срба разсрбљених)“ аутора Петра Ашкрабе Загорског из Калиновика. Књига је из штампе изашла 2019. године у издању Књижевног фонда „Свети Сава“ из Пала, а говори о присилном расрбљавању Срба кроз вијекове до да нашњих дана. Петар Ашкраба Загорски до сада је објавио 15 књига у којима се бави историјом Срба, и то на специфичан начин: истражујући презимена. До сада је истражио око 80.000 презимена. Простор који обрађује у својим дјелима је Загорска Србија или само Загорје, а обухвата дио од Солуна до Алпа од прије 2500 година са сједиштем у граду Кучеву, данашњем Калиновику на планини Зеленгори. На основу презимена Ашкраба каже да је сазнао много тога што и не додирује појам презимена, као разне ријечи и појмове шта значе, историјски слијед догађаја како се шта одвијало. О овој занимљивој књизи на промоцији су говорили требињски књижев ници мр Небојша Рудан и проф. др Радослав Милошевић и аутор.

У требињском Културном центру 26. фебруара амбасадор Руске Федерације у БиХ Петр Иванцов, отворио је документарну изложбу „ПУТ ДО ПОБЈЕДЕ ̶Исто ријски извори свједоче“, коју су Амбасада и Град Требиње приредили поводом 75 година од побједе над фашизмом. Тема изложбе је ослобођење земаља југоисточне Евро пе од нацистичке окупације, а уз пратеће текстове и мапе са приказима војних операција, посјетиоци су могли да виде и јединствене архивске фотографије и плакате из тог времена, који се чувају у фундусу Државног централног музеја модерне исто рије Русије и Централног архива министарства одбране. Амбасадор Иванцов је казао да је Руска Федерација веома захвална народима бивше Југославије ̶за њихово учешће у борби против фашизма и његовање успомене на све који су у тој борби по ложили своје животе. Иванцов је нагласио да Русија високо цијени и антифашистичку традицију која постоји у Републици Српској. Предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Ба њак напоменуо је да изложба служи као подсјећање на одлучујући до принос побједи над фашизмом СССР и Црвене Армије. Ово тим прије што у свијету постоје покушаји да се све то прикаже у другачијем свијетлу. Изложба је била увод у дводневну ма нифестцију „Ревија Руског филма“. Прве вечери приказан је филм „Бит ка за Сева стопољ“ у биоскопу Културног центра. Потом су приказани филмови „Гагарин ̶први у Свемиру“ и „Легенда број 17“ о свјетски познатом хокејашком тиму.

Двадесет и осмог фебруара у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу отво рена је изложба под називом „Линија“ тројице младих умјетника са катедре за гра фику и стрип Академије ликовних умјетности у Требињу – Марка Бурлице, Николе Карадеглића и Стефана Шеваљевића. Директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић представила је умјетнике, нагласивши да Музеј подржава и са радошћу у свом простору угошћава младе ствараоце, који током студија на Академији, као што то и овога пута чине, корачају „линијом“ умјетности трагајући за својим аутентичним умјетничким изразом. Грујићева је прочитала и дио рецензије из каталога изложбе коју је написао проф. др Драган Чихорић. Изложбу је прогласио отвореном Марко Бурлица, који похађа мастер студиј на катедри за графику и стрип АЛУ Требиње, у класи проф. Мирка Тољића.

У просторијама Галерије СПКД „Просвјета“ у Билећи 29. фебруара одржана је промоција монографије „ГАЈДОБРА ̶ НАСЛЕЂЕ И САВРЕМЕНОСТ“ аутора Анђе Шушић, професора историје, поријеклом из Херцеговине. Монографија је конципи рана као трилогија: Херцеговина Војводина ̶ Гајдобра, у којој су пренесена про мишљања ̶ преко три стотине саговорника, као и литература кориштена као извор, документарна и архивска грађа. Монографија је штампана у великом формату, има око 430 страница и илустрована је великим бројем фотографија. О овом вриједном остварењу на промоцији у Билећи говорили су проф. др Јово Радош из Гајдобре, потпредсједник Одбора СПКД „Просвјета“ у Билећи проф. Никола Баћевић и аутор. Истакавши да је у монографији очигледан научно-носталгични приступ аутора, рецензент овог дјела проф. др Јово Радош нагласио је да је Анђа Шушић овом исто ријском, антропогеографском и етнолошком студијом на својеврстан начин одужила дуг Гајдобри. „А Гајдобра и по привредним, културним, просвјетним, спортским и укупним друштвеним потенцијалима заслужује да има овакву монографију“, нагла сио је Радош, истичући специфичност гајдобранског менталитета херцеговачких колониста насељених у Војводину, људи који се одликују многим, у ближој и даљој околини, примијећеним особинама, великим бројем доктора наука, првацима у многим спортским дисциплинама и другим областима живота. Ауторка Анђа Шушић изразила је захвалност свима који су помогли у раду на монографији као и учес ницима промоције. Програм промоције својим наступом обогатила је позната етногрупа „Звуци с камена“ из Новог Сада. Промоција монографије о Гајдобри одржана је и у Галерији Културног центра у Требињу дан раније.

Шестог марта у просторијама Народне библиотеке у Гацку, у организацији Одбора СПКД „Просвјета“ и Народне библиотеке Гацко, промовисана је књига „Билећке Рудине у средњем вијеку“ аутора проф. др Радмила Пекића из Билеће. Издавачи књиге су Филозофски факултет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици и Удружење историчара Републике Српске „Милорад Екме чић“ Бања Лука. Рецензенти књиге су: проф. др Радивој Радић, др Срђан Рудић и проф. др Божидар Зарковић. На промоцији у Гацку о књизи су говорили проф. др Глигор Самарџић, проф. Радомир Вучковић и аутор. Књига садржи свједочанства о најранијим писаним поменима, положају и постанку насеља, политичким приликама у Билећким Рудинама и њеним катунима, те средњовјековним споменицима, црквама и црквиштима итд. Намјера аутора била је да се путем овог дјела сакупе и система тизују дисперзивни објављени и необјављени подаци о Билећи и њеној околини у средњем вијеку, која се у XV вијеку, по дубровачким изворима, назива „Рудине Би лећке“. На темељу сакупљене и анализиране обимне грађе освијетљене су и ис прављене бројне непознанице и нетачности. Ово је тим прије важно јер је средњо вјековна историја Билећких Рудина готово непозната. Ранији истраживачи писали су претежно на основу казивања, а не на основу документационе грађе, тако да су многе тврдње непоуздане, па и нетачне. Кориштени документи у Пекићевом дјелу из Дубровачког архива и натписи на стећцима свједоче, поред осталог, да је становништво Билећких Рудина у средњем вијеку било православно, а не богумилско како су неки тврдили. Програм промоције својим наступом обогатио је млади гуслар Божидар Шупић. Књига „БИЛЕЋКЕ РУДИНЕ У СРЕДЊЕМ ВИЈЕКУ“ прије Гацка промовисана је у Билећи, Требињу и Београду.

Караван овогодишњег 51. ПРАЗНИКА МИМОЗЕ из Херцег Новог 7. марта го - стовао је у Требињу и Билећи. Улицама ова два сусједна града продефиловале су мажо - ретке, тромбоњери и чланови Градског оркестра Херцег Новог, доносећи мирис егзотичног златножутог цвијета, мирис мора, љубави и југа уз извођење пригодног перформанса на трговима. Био је то и својеврстан позив становницима југа Републике Српске за присуство бројним програмским садржајима једне од најпрестижнијих вишедневних зимских туристичко-културних манифестација на Медитерану, чији про - грам чине бројни културно-музички, драмски, књижевни и други садржаји. Директор ЈУ „Херцег фест“ Гордана Поробић Крцуновић исказала је задовољство посјетом Требињу и Билећи и испољеним гостопримством у ова два града. Караван Празника мимозе прије Требиња и Билеће посјетио је неколико градова у Србији, Македонији, Мађарској...

У просторијама Народне библиотеке у Гацку 10. марта одржана је промоција књиге „Знамените личности и епски јунаци у ОГЛЕДАЛУ СРПСКОМ“. Осим аутора проф. др Љубомира Милутиновића и др Будимира Алексића о књизи су говорили и професори др Радмило Маројевић и др Мирослав Додеровић. Књига је изашла у издању Института за српску културу у Никшићу. Истакнуто је да је намјера аутора била да дају у виду лексикона попис свих историјских личности и српских јунака који су опјевани у пјесамама сакупљеним у Његошевој антологији „ОГЛЕДАЛО СРПСКО“. „Његошева збирка штампана је 1846. године и садржи 61 пјесму. „ОГЛЕ ДАЛО СРПСКО“ је једна велика ризница, једно велико богатство епске поезије и тематски је везана за Црну Гору, њену борбу и њену слободу“, ̶ истакао је, поред осталог, проф. др Љубомир Милути - новић. „У књизи се могу наћи основни биограф ски подаци о сваком јунакудо којих је наука до сада дошла, а који се помињу у пјесмама у „Огледалу српском“ – нагласио је проф. др Будимир Алексић. У програму промоције учествовали су млади гуслар Милош Лучић, те пјесници Драгица Ива новић и Јован Делић. Промоцију су организовали Народна библиотека и Одбор СПКД „Просвјета“ Гацко у сарадњи са Институтом за српску културу из Никшића, чији је директор проф. др Будимир Алексић. Овом приликом Алексић је гатачкој библиотеци поклонио 45 вриједних издања Института. На поклону се захвалио директор библиотеке Гацко проф. Радомир Вучковић.

Епидемиолошка ситуација, од средине марта 2020. године, изазвана појавом вируса корона и у источној Херцеговини, као и у цијелој Републици Српској и ре гиону, условила је провођење низа превентивних мјера. Дошло је до великих про мјена у свим сферама живота и рада. Тако су отказани, одгођени или прилагођени новим условима бројни програми културно-умјетничког, културно-забавног и спортског садржаја у Граду Требињу и шест општина овог дијела Републике Српске (Билећа, Невесиње, Гацко, Љубиње, Источни Мостар и Берковићи). Институције из области културе (библиотеке, културни центри, галерије, Музеј Херцеговине...) настојале су да, уз поштовање свих мјера заштите, бар симболично реализују неке од програмских садржаја, поготово током априла, маја и јуна 2020. године. Обустава наставе у Републици Српској због епидемије новог вируса корона на снагу је ступила 10. марта. Од 17. марта проводила се настава на даљину путем јавног сервиса (РТРС) Републике Српске за ученике основних школа, док је за ученике средњих школа организована онлајн настава од 23. марта уз кориштење различитих платформи за виртуелно учење. То је омогућило да се наставни процес одвија несметано и на тај начин школска година и у источној Херцеговини заврши како је планирано, средином јуна мјесеца.

Усљед новонасталих околности са пандемијом новог вируса корона, културна манифестација „Дучићев дан“ није могла бити реализована са свим планираним садржајима. Ипак, седмог априла, на дан када се прије 77 година у САД упокојио велики пјесник и дипломата Јован Дучић, у Херцеговачкој Грачаници на Црквини у Требињу, гдје су 2000. године пренесени његови земни остаци, служен је помен и положено цвијеће. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, након што је са делега цијом града положио цвијеће, рекао је да је ово само знак да и у оваквим околностима Требиње не заборавља своје великане, те да се нада да ће сви будући „Дучићеви дани“ бити обиљежавани уобичајеним садржајима, као и да ће се „Дучићеве вечери поезије“ одржати у октобру ове године. На Благовијести, 7. априла, настава у школама на подручју Требиња, која се одвијала на даљину усљед новонасталих околоности, почела је сјећањем на живот и дјело великог пјесника Јована Дућича. Поводом „Дучићевог дана“ Музеј Херцеговине Требиње (који је био затворен за посјетиоце због епидемиолошке ситуације) виртуелно је, путем онлајн платформи, презентовао Умјетничку збирку Јована Дучића. Она се састоји од археолошке колекције, збирке умјетничких слика и личних предмета Јована Дучића.

Средином априла 2020. године Удружење лектора Републике Српске органи зовало је конкурс „Ћирилицом против вируса“. На конкурсу је побиједила дваде сеттрогодишња Славица Радош из Берковића, студенткиња Графичког инжењерства на Технолошком факултету у Бањалуци. Она је на конкурс, чији је циљ био про мовисање ћирилице и подизање свијести о њој као једној од наших најзначајнијих културних тековина, послала текст посвећен Пресветој Богородици. Текст је исписала старим српским калиграфским писмом. „Велики сам љубитељ књижевности и визуелних умјетности, којима се бавим. Волим да сликам, цртам, фотографишем, дизајнирам, рукотворим... и зато, чим сам чула за ово такмичење, пријавила сам се. Требало је послати неки цитат, одломак или стих инспирисан ћириличним писмом. Међу дивним рукописима нашла се и калиграфија, како моја, тако и неколицине других учесника. Права прилика за промовисање лијепог писања“, каже Славица Радош. На истом такмичењу друго мјесто припало је Прије - дорчанки Милици Драгић, студенткињи Филолошког факултетау Бањалуци, која је краснописала стихове Матије Бећковића. Трећу награду освојила је Тијана Тркља из Билеће. Она је апсолвент на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци. Тијанин рад представљало је рукописно-ликовно дјело којим су илустроване Светосавске ријечи митрополита Амфилохија Радовића. Ово такмичење изњедрило је идеју да Удружење лектора РС организује курс калиграфије, чим то прилике буду дозвољавале. За сада је то у виду онлајн радионице.

На VII међународном пијанистичком онлајн такмичењу у Смедереву, које је одржано 10. маја, у дисциплини упоредни клавир Наташа Мијовић и Ања Зиројевић, ученице Средње музичке школе Требиње, освојиле су прва мјеста, и то са 96, односно 97,3 од могућих 100 бодова. Такмичење је ове године одржано у складу са постојећом ситуацијом и ванредним стањем у Србији, па се све одвијало онлајн ̶путем видео снимака такмичења. „Били смо дужни снимити композиције и објавити их на Јутјуб-у. То је био посебан изазов, јер нам је први пут да се на такав начин такмичимо, али уз помоћ моје професорице Даниеле Сеферовић, са којом сам редовно имала часове у овом периоду, успјела сам. Такмичила сам се у другој категорији за упоредни клавир и освојила 96 бодова и прво мјесто“, каже Наташа Мијовић, ученица другог разреда Средње музичке школе Требиње, којој је главни инструмент гитара, али је од малих ногу сањала да научи свирати и клавир, и у томе је очигледно успјела, јер је прошле године на првом такмичењу за клавир у Новом Саду такође побиједила. Ањи Зиројевић, ученици првог разреда Средње музичке школе у Требињу ово је било прво такмичење за клавир, јер је њен главни инструмент флаута. „Прво такимичење и побједа. Срећна сам и веома захвална мојој наставници Соњи Марковић, која ме је снажно мотивисала да вјежбам, па сам доказала да могу савладати још један ин струмент уз флауту“, каже Ања.

„Ово је одличан резултат наших ученица и наставница. Успјеле су се орга низовати у новонасталој ситуацији и побиједити, што није било нимало лако, ако се зна да су на такмичењу у Смедереву учествовали талентовани ученици из 13 земаља: Србије, Црне Горе, БиХ, Русије, Грузије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Велике Бри та није, Њемачке, Сло веније, Хрватске и Македоније“, каже директор Музичке школе у Требињу Душанка Бабић.

Дан Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. мај, обиљежен је светом архи - јерејском литургијом у цркви у Мркоњићима саграђеној на темељима свечеве родне куће. Свечаном чину присуствовало је више стотина Требињаца, али и ходочасника из околних херцеговачких општина. Било је то прво масовније окупљање вјерног народа након појаве вируса корона, уз поштовање препоручених мјера. Свету архијерејску литургију служили су владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и уми ровљени владика Атанасије. Истакавши наропчито да је задовољан што је, након градње цркве, у Мрко - њићима почео да ниче прави манастирски ком плекс, али и духовни центар Херцеговине, владика Димитрије исказао је захвалност на помоћи Влади Републике Србије, као и Влади Републике Српске и вјерним доброчинитељима. Традицију доласка у Мркоњиће на Василијев дан нису прекинула ни бројна херцеговачка удружења, међу којима је Планинарско друштво „Коритник“ из Билеће, Мото клуб ТНТ Требиње, Мото клуб „Комите“ из Љубиња, као и бројна омладина из Требиња, која је носећи иконе и заставе пјешице дошла на Богослужење у Мркоњиће, пјешавчивши преко 30 километара. Након 60 километара исцрпљујућег хода придружили су им се млади Билеће, чланови Планинарског друштва „Корит ник“, који иначе сваке године 12. маја иду на ходочашће у манастир Острог, али су ове године због вируса корона били спријечени, па су стигли у Мркоњиће, што није ништа мање значајно. Свечаност у Мркоњићима показала је да нема тог вируса који може поколебати вјерног народа вјеру.

Двадесет и осмог маја Општина Невесиње и Саборни храм Вазнесења Гос подњег обиљежили су крсну славу Спасовдан. Свету литургију у Храму Вазнесења Господњег служили су свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске, након чега је у порти храма освештано славско жито и преломљен славски колач. Због актуелне епидемиолошке ситуације изостала је традиционална свечана литија градским улицама, као и уобичајени културно-умјетнички програм. Поруке и честит ке учесницима свечаности упутили су старјешина Саборног храма Младен Чалија, мостарски парох Радивоје Круљ и свештеник Мирослав Ратковић. Честитке сугра ђанима и свештенству упутио је и начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић, подсјетивши на резултате које ова општина остварује и задатке који у даљем развоју очекују. Он је рекао да је овогодишње празновање скромније због актуелне епидемио лошке ситуације, али и да се из овог периода искушења могу извући поруке. „Оче кујем да будемо ближи једни други - ма, да се помажемо и више уважавамо“, поручио је на крају пригодне бесједе Авдаловић. Славским свечаностима присуствовали су представници локалне извршне и законодавне власти, борачких организација, јавних институција, предузећа и гости из сусједних херцеговачких општина.

Билећа је 2. јуна 2020. године добила „Библиотеку на отвореном“. Захваљујући ангажовању упослених у Народној библиотеци „Владимир Гаћиновић“, која ове године обиљежава 85 година постојања и рада, изграђене су двије кућице са рафо вима за књиге које чине „Библиотеку на отвореном“. Једна кућица намијењена је најмлађим читаоцима, а друга одраслим љубитељима писане ријечи. Кућице су постављене на приступачном мјесту у близини зграде Библиотеке у центру града. „Циљ нам је да и овим путем, па и у времену епидемије везане за вирус корона, по пуларишемо књигу и њено читање. Библиотеке на отвореном немају чланске карте, али је пожељно да се књига након читања врати, како би сви који желе могли да уживају у омиљеним насловима. Очекујемо да наши суграђани из властитих библио тека неком књигом дарују ове симпатичне кућице, те да их сви чувамо и пазимо“, истакла је директорка Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ Ирена Дунђер. Исказана је захвалност свима који су помогли да се оствари пројекат „Библиотека на отвореном“ донирањем средстава и материјала (фирма „Вулком“ и Жарко Копри вица), као и Славици Перућица за испољну креативност у умјетничком обликовању и осликавању кућица. Прве књиге (властита издања) „Библиотеци на отовреном“ даровали су аутор пјесама за дјецу Радмила Шиник и менаџер Општине Билећа Михајло Вујовић, те СПКД „Просвјета“ Билећа (издања „Нове Зоре“). Вујовић је истакао да га радује чињеница да су запослени у библиотеци уложили труд који омогућава да књига и на овај начин буде доступна свим грађанима Билеће.

У Гацку је 7. јуна обиљежен празник Силазак Светог Духа на апостоле ̶Троји - чиндан. То је крсна слава Општине Гацко и овдашњег Саборног храма. Све чаност је почела светом литургијом, коју су у старој цркви служили игуман манастира Завала, јеромонах Василије Копитић и старјешина храма Свете Тројице Велимир Ковач, уз саслужење свештенства Епархије ЗХиП. Након литургије свечана литија прошла је градом до порте новог храма Свете Тројице. На спомен-обиљежје борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положили пред став ници Општине и општинске борачке организације. У порти старог храма обављено је ломљење славског колача. Том приликом славу су честитали свештеници Василије Копитић и Велимир Ковач и замјеник начелника Општине Гацко Радоица Антуновић. Славски ручак и бројни културни и спортски садржаји, који се поводом Тројичинданских свечаности традицио - нално организују, изостали су због актуелне ситуације везане за вирус корона. За Дан општине, 6. јуни, и крсну славу додијељене су награде и признања заслужним поје - динцима и колективима. Повеља Општине Гацко „Васиљ Грчић“ додијељена је Дому здравља „Проф. др Саво Бумбић“ за посебан значај и допринос очувању здравља становништва , посебно током пандемије вируса корона. Повељу је добио и Фудбалски клуб „Младост“ Гацко поводом 50 го дина постојања и рада, као и за постигнуте спортске резултате. Плакета Свете Тро јице припала је Ивану Слијепчевићу за постигнуте резултате у стрељаштву и Игору Зеленовићу за резултате у атлетици. Награде Општине Гацко припале су и брату и сестри Стефану и Андреи Ковачевић, који су проглашени за ученике генерације школске 2019/2020. године у Средњошколском центру и Основној школи. Признања и награде уручио је начелник Општине Гацко Милан Радмиловић.

Традиционални Тројичиндански сабор код манастира Добрићево, на обали Билећког језера, одржан је 7. јуна у организацији Одбора СПКД „Просвјета“ Билећа и под покровитељством Општине Билећа. Свету литургију у манастиру Добрићево служио је свештеник Александар Шмања. Након литургије благословну бесједу одр жао је свештеник Данило Боро. Прошлогодишњи побједници Сабора у такмичењу у пјевању мушких и женских изворних група и свирању на народним инструментима, чланови Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће приредили су пригодан ревијални програм. Наступили су мушка млађа и старија женска пјевачка група, народни гуслар Милош Вукоје и гуслар Драган Даковић. Поздравну здравицу одржао је Божо Вуковић. Због актуелне епидемиолошке ситуа ције везане за вирус корона изостао је уобичајени културно-умјетнички програм и такмичења културно-умјетничких друштава и група из регије, вјерних чувара народне традиције, што ће се, надати се, већ идућег Сабора обновити. Била је ово прилика за подсјећање да се код манастира До - брићево саборује, са прекидима, још од 1730. године, када је, по предању, манастир и об - новљен. Најновије масовније окупљање и саборовање везује се у великој мјери за игумана оца Симеона Биберџића, који је од почетка 1993. до упокојења у септембру 2009. године са неизмјерном љубављу и пажњом бдио над овим светим, древним храмом СПЦ, служећи Богу и вјерном народу, који га је веома цијенио и волио.

Деветог јуна Народна библиотека Гацко организовала је пријем за ученике генерације Основне школе „Свети Сава“ и Средњошколског центра „Перо Слијеп чевић“ Гацко. Ђак генерације Основне школе „Свети Сава“ је Андреа Ковачевић, а Средњо - школског центра њен брат Стефан Ковачевић. Ковачевићи нису само исказивали одличне резултате у учењу, већ су били веома активни у ваннаставним активностима и спортским друштвима, а били су и активни чланови Библиотеке. Уз честитке за постигнуте резултате у учењу, пригодне поклоне уручио им је директор Библиотеке проф. Радомир Вучковић и зажелио много успјеха у даљем школовању. Пријему у Народној библиотеци Гацко присуствовали су  поред награђених ученика, и њихови родитељи, директори поменутих школа и другари.

Народна библиотека Требиње реализовала је бројне активности како би била на услузи својим корисницима, љубитељима књиге и писане ријечииуусловима пандемије вируса корона. И када у складу са мјерама Библиотека није радила, у дворишту установе свакодневно су излагане књиге, које су наши суграђани могли да узму без обавезе вра - ћања. Поклоњено је на тај начин више од 500 књига. „Један број књига поклонили смо за лица смјештена у карантину у Студентском центру и Ђачком дому. Исто тако свим заинтересованим суграђанима обезбиједили смо бесплатно скенирање стручне лите - ратуре потребне за писање матурског, дипломског, стручног или мастер рада. Једна од првих одлука управе библиотеке од увођења ванредног стања била је интернет настава за полазнике курса енглеског језика“, каже Милосава Супић Вуковић, директор Народне библиотеке у Требињу. Поштујући укусе шире читалачке публике током јуна мјесеца библиотека је набавила око шездесет нових наслова ̶дјела најпопуларнијих домаћих и страних аутора из области белетристике, дјечије књижевности и популарне психологије. И поред недостатка средстава, библиотека успијева да годишње књижни фонд обогати са око хиљаду примјерака нових издања, захваљујући поклонима ресорног министарства Владе РС, градске управе Требиња, донатора и из скромних сопствених прихода.

Поводом 21. јуна, Свјетског дана музике, дан раније у Дучићевој улици у Требињу ученици Музичке школе Требиње организовали су симболичан перформанс и пријатно изненадили бројне суграђане и њихове госте који су се ту затекли. У необичном амбијенту извођена су дјела композитора класичне и популарне музике, од којих нека садрже елементе фолклора, а све то је наишло на лијеп пријем слуша лаца. Организатори обиљежавања Свјетског дана музике су Одјељење за друштвене дјелатности Града Требиња, Туристичка организација Требиње и Музичка школа Требиње.

Билећа, 20. јуни 2020. године

Аутор Културне хронике захваљује колегама из штампаних и електронских медија источне Херцеговине на сарадњи у припреми овог прилога, као и проф. Лазару Гњату, члану Редакције „Нова Зора“.