ПЛАНЕТАРНИ ТЕРОРИСТИ

    Одавно небо над Београдом није било звездано, као синоћ, за реме бомбардовања Србије. Да ли нам то Бог шаље звездано и бистро небо да бисмо јасно сагледали сву неправду која нам се чини, и тако нас просветљењем охрабрио? Иначе, боље би нас заштитио да нас завије у маглу као Олимп и Валхалу.
   Бомбардују нас кукавички и мучки, бомбардују нас, како кажу, у име демократије и хуманизма, да би спречили хуманитарну катастрофу и успоставили мир. Каква иронија и какво лицемерје! Траже од нас да потпишемо сами себи смртну пресуду, јер је одрицање од Косова иМетохије равно самоубиству. Они не само да нас бомбама приморавају да прихватимо њихове налоге и ултиматуме, него сматрају да треба да им будемо захвални, јер све то чине за наше добро и граде светски мир.
    Цинични и дволични говор председника САД, Била Клинтона, који је пред својим народом и светском јавношћу, покушао да нађе оправдање за своје стравичне и бездушне поступке, и по начину размишљања и по измишљању аргумената, подсећа на говор Адолфа Хитлера, којим је овај злочинац двадесетог века оправдавао напад на Пољску почетком Другог светског рата. (...)
   Америка користи НАТО да остатак света претворе у сопствену колонију. Педесет година трпели смо комунистички тоталитаризам, а доживели смо данас да нам, после пада Берлинског зида, у име демократије и хуманости, и новог светског поретка, нуде нови тоталитаризам. Није више потребно доказивати да између та два тоталитаризма нема разлике и да нису два већ један исти. (...)
    НАТО у овој агресији злоупотребљава научни и технолошки напредак читавог човечанства. Шиптари су у Паризу потписали споразум који су сами сачинили са својим америчким менторима и саветодавцима. ОВК је дело америчких пројектаната и нарко-мафије. После церемонијалног потписивања сопственог документа, шиптарска делегација је отпутовала у Брисел, у седиште НАТО-а, да изабере војну опцију која јој највише одговара. Шиптарски терористи унајмили су НАТО да им створи државу на српском тлу. После Брисла и добро обављеног посла, на позив Државног секретара САД, Мадлен Олбрајт, отпутовали су у посету Вашингтону, на завршни разговор о даљим плановима и акцијама. (...)
    Српски писци сматрају да у тренутку, када се ради о бити ил’ не бити читавог српског народа, сви грађани Србије и Црне Горе – без обзира на идеолошке, верске и националне разлике – треба да се окупе у одбрани суверенитета и целовитости своје државе. Наша истрајност у борби против агресора, као и до сада у историји, нека буде пример свим народима света, како један мали народ, који нема моћи да се одупре освајачу, има част и достојанство да му се не покори.
    Београд и Србија нису здушно протестовали кад је бомбардована Република Српска и окупирана Република Српска Крајина, кад су се колоне прогнаника кретале према Србији, на исток, тражећи спас, а како нам данас прија подршка коју нам пружају у свету и како су нам мили пријатељи у овом тешком часу.
    Два велика зла страшног двадесетог века, комунизам и нацизам, сажела су се у једно име – НАТО, а шта то све значи и чије интересе НАТО остварује, тек ћемо видети.
 

26. март 1999.


Слободан Ракитић,
председник УКС
(Уводна реч на Првом протестном скупу одржаном у пет минута до дванаест, у
Удружењу књижевника Србије)

.