Драгомир Вучићевић
ОДБРАНА И ЗАШТИТА
ВИТАЛНИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА
(Живадин Јовановић: 1244 – кључ мира у Европи, издавачи:
Београдски форум за свет равноправних и Српска књижевна задруга)
      Пред нама је књига Живадина Јовановића, са необичним насловом: „1244 – кључ мира у Европи“, пуним симболике, жеље и наде српског народа да у њему нађе додатни ослонац и снагу да, упркос насилне сецесије, која је уследила након агресије НАТО пакта и протеривања више од 250.000 Срба и других неалбанаца, и очува Косово и Метохију у својим границама. Имао сам прилику и задовољство, да у припремама за писање ове књиге, више пута разговарам са господином Јовановићем, о изузетном значају текстова који су одабрани за штампање, и потреби да они што пре, у овм облику, буду доступни нашој најширој јавности.
    Оно што посебно карактерише садржај ове књуге јесте бескомпромисна и безрезервна доследност аутора у заштити и одбрани виталних националних и држав- них интереса нашег народа и наше земље. Све то је успешно и доследно радио и у то искрено веровао, прво као дугогодишњи дипломата и амбасадор Југославије, а потом и као министар спољних послова земље.
      Дозволите да укажем на основне и најважније ставове и поруке, садржане на страницама ове обимне књиге: Србија треба више да се окрене себи, а мање да очекује од других; градити уравнотежене економске, политичке и војне односе са свим важним међународним чиниоцима, на основама суверене равноправности, независности и узајамности интереса, посебно са пријатељским земљама, које нису учествовале у агресији НАТО-а и које подржавају територијални интегритет Србије; политику активне неутралности, коју је утврдила Народна скупштина Србије, подићи на ниво једног од основних принципа Устава.
     Односима са Европском унијом треба прићи прагматично и достојанствено, што значи као обостраном, а не једностраном интересу Србије, поготово не као привилегији, или награди за лепо понашање. Чланство у ЕУ је легитиман циљ, али не једини, још мање по сваку цену. Косово и Метохија је за Србију и српски народ питање од животног значаја. Од односа према том питању данас зависи како ћемо и да ли ћемо опстати као нација и држава. Агресија НАТО-а 1999. представљала је најдрастичније кршење Повеље Уједињених нација, основних принципа међународног права и злочин против мира и човечности. Једна од последица те агресије јесте и отимање Косова и Метохије од Србије, применом најгрубље силе, окупација и противправно проглашављње независности 2008. године.
    Што се тиче решења за Косово и Метохију, треба поћи од следећег:
   Прво, да Косово и Метохија у целини припада Србији – историјски, културолошки, међународно-правно, по Уставу Србије и по Резолуцији СБ УН 1244. Друго, да је свеобухватно, праведно и одрживо решење једино могуће у формату који укључује Савет безбедности. Треће, једини свеобухватни, правно обавезујући споразум за решење јесте Резолуција 1244. Одредбе тог документа, којима се гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, изражавају основни принцип међународног права, вољу и интерес светске заједнице, укључујући и вољу пет сталних чланица Савета безбедности. Четврто, неправедно решење на штету Србије не може бити у ин тересу мира и стабилност.
    Од државних органа се очекује да енергично инсистирају на слободном и безбедном повратку 250.000 протераних Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије. Нико нема право да прихвати резултате етничког чишћења Срба са Косова и Метохије од агресије НАТО-а 1999. до данас.              Евентуална нова одступања од права Србије на Косово и Метохију, изричито, или прећутно признавање једностраног, насилног отцепљења, значило би да се Србија удаљава од принципа међународног права, да саучествује у легализацији отимања њене државне територије.
     Имајући у виду изнето, а посебно професионални и политички реноме и углед аутора на унутрашњем и међународном плану, уверен сам да објављивање ове књиге, ставови и поруке које она садржи, представљају изузетан издавачки подухват који ће, у овим тешким тренуцима за наш народ и нашу земљу, многима, укључујући, надам се, и онима на власти, послужити као поуздани инспиратор, ослонац и орјентир у заузимању ставова, у промоцији, одбрани и заштити виталних националних интереса, а посебно када је у питању коначно решавање проблема Косова иМетохије.