Драган Лакићевић

НАШ КЊИЖЕВНИ ПРЕДАК БРАНКО ЋОПИЋ

 

Откад се за нас знаде,
то кажу писци стари,
ми смо ти вјечито били
велики слободари.
Огњем су горјеле ноћи,
крвави свитали данци,
земљом су грмиле битке,
побуне
и устанци.

Поносни народи наши
нису трпјели ланца,
нису љубили чизму
ни скуте иностранца (...) 

Пред оком свакога борца,
док је освету ково,
био је Обилић Милош,
Страхинић
и Косово(...)

      Поштована Српска академијо наука и уметности, поштована Задужбино Бранка Ћопића, госпође и господо, ово је почетак Ћопићеве песме „На путу славних предака“. Упамтио сам је пре више од пола века, као и многе друге Ћопићеве песме и поеме, које напамет знају многи из моје генерације, и када све нису биле у читанци и у лектири. И до данас, нисмо их заборавили.
     То је једна од особина поезије Бранка Ћопића – да се радо и лако прима у слух, и да се не заборавља. А испод те, наоко спољне особине, крију се дубље и важније димензије Ћопићеве књижевности... И његова знаменита „Изокренута прича“, лако се научи напамет, као модерна песма.
    Ту пријемчивост и реторичност поезије и њене сликовите музике, наследио је Ћопић из српске усмене књижевности из које се родио и на коју се    уметнички надовезао и као песник и као приповедач, мада се, у његовом случају, поезија и проза додирују и стапају једно у друго. Не само наративне поеме, каква је рецимо Јежева кућа, него и песме из Ћопићевих последњих збирки (Мјесечина или Сеоско гробље) имају главног јунака и садрже конструкцију приче, у којој је емотивност, посебном чаролијом стварања, пронашла лирски стих – риму и метрику.
    Због те приче у песми, односно поезије у причи, стекао је велику популарност и, његовим речима казано, „армију читалаца“, али је постигао унутрашњу вишезначност и сложеност. Опште мотиве и принципе светске књижевности – открио је у свом завичају и уградио у свој књижевни простор, у рату који га је снажно обележио, јер је у њему био сведок и учесник, страдалник и победник, али и „у свету лептирова и медведа“ који је на јединствен начин откривао и компоновао – час као Езоп, Метерлинк или Брем, у јединственој ћопићевској поезији и игри језика и имагинације, час с аутентичним филозофским хумором као вишим уметничким ступњем сазнања о свету и човеку. Постигао је то српским стихом и језиком – у својој шуми, чаробнијој од било које шуме на свету. У својој Босни, која се јунаку поеме „Вјечити стражар“, у снежном маршу, чини као „заљуљан брод“. Ћопићеви јунаци, Јежурка Јежић или Мјесец и његова бака, имају лица и карактере колоритне и душевне, као Николетина или дјед Раде, и други ликовно-психолошки портрети Баште сљезове боје.
    На једној страни, светли хумор – какав је писао само он, на другој тамна лирска туга у којој над сином и над светом бди мајка-отаџбина. Свака Ћопићева мајка је „Херојева мајка“.
    Књижевношћу за децу и осетљиве (како би рекао Рајко Петров Ного), Ћопић је истраживао лепоту и племенитост сензибилног човековог бића – искон доброте, а романима Пролом и Глуви барут истраживао је порекло зла и злочина у моралним и душевним, колико и у историјским и верским сукобима свога доба и поднебља.
    Свако живо биће, у Ћопићевој књижевности, изражава своју суштину. У „Огласима Шумских новина“ свако створење на свој начин исказује химну Богу који га је управо таквог створио. Највише дубине и значења има најкраћи оглас – најмањег актера шумског космоса – пољског мрава, који изражава захвалност плавом цветићу што га је својим листом заклонио од кише.
    Од васпитно-поучних до мисаоних и метафизичких значења, Ћопићева поезија не пева само о херојима. У њој ће се појавити и лик жртве  – „старца што из јаме збори“  и „Штеточина Јоле“ који не чува народну имовину... И ништа од тога није само то!
    Ћопић је сликао народ који верује у своју будућност – појединачно и у целини. „Голубије срце“ увек је у „суровој школи“ рата и живота...
   Са Ћопићевим ликовима поистоветили су се многи – цео читалачки народ. Кад су читаоци деца, поистовете се са дружином харамбаше Јованчета или ђачког интерната у Бихаћу; кад одрасту, схвате колико су сродни Николетина и Дон Кихот са јунацима Илијаде и наше епске поезије. Занесени читалац постаје „занесени дјечак“, и сваку Ћопићеву слику или сцену види у свом завичају. Тако се село у роману Орлови рано лете зове Липово, баш као село моје мајке испод Сињајевине, код Колашина, где сам такође одрастао.
    Међу својим ратницима Феачанима, пред Одисејем и краљем Алкинојем – пева слепи Демодок; пред Змајем од Ноћаја пева Филип Вишњић; у својој дружини у Прокином гају пева Ђоко Потрк. Својим борцима  – више мртвима него живима, пева и Бранко Ћопић. Док пева, од њих учи – „како се живи, гине, / како се слобода брани / и образ отаџбине“.
   Као што Радун из Горског вијенца „кликује и живе и мртве, / види страшну уру пред очима“, тако и Николетина, на малом сеоском гробљу, кликује мртве рођаке, комшије и кумове  – да му се нађу у праведној борби. И Бранко Ћопић кликује своје претке – и ратнике и писце. У песми „На путу славних предака“, с којом сам започео ову реч захвалности, то су, између осталих, Синђелић и Хајдук Вељко, а у шаљивој песми „Страдање младога писца“ то су Ћопићеви књижевни преци: Вук, Доситеј, Његош, Кочић, Веселиновић, Матавуљ, Андрић...
    Све то је Ћопићева нераздвојна – родољубива и поетичко-естетска лектира. Њој бисмо ми додали и самог Ћопића, писца нашег детињства, нашег књижевног претка.
      Као што је омиљени јунак његових прича и књига био Стриц, онај из „Маријане“ као и онај из Прокиног гаја, тако је, дозволите ми ову слободу, мој књижевни стриц – он, Бранко Ћопић. И остали „хероји – учитељи армије“ – армије читалаца Бранка Ћопића: 

Сваки нас од њих учи,
како се живи, гине,
како се слобода брани
и образ отаџбине. 

     Захваљујем Бранку Ћопићу и његовој Задужбини. И свима вама.

     Београд, јун 2018.