Награда „Светозар Ћоровић“ Миладину Ћулафићу

Жири за додјелу Награде „Светозар Ћоровић“ у саставу: др Јован Делић (предсједник), др Марко Недић и др Ранко Поповић, на свом завршном састанку одржаном 21. августа 2020. године, у Београду, донио је једногласну

ОДЛУКУ

да се овогодишња Награда „Светозар Ћоровић“ додијели приповиједачу Миладину Ћулафићу за књигу приповиједака Преко границе и друге приче објављену у Српској књижевној задрузи у Београду 2019. године.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Књига приповиједака Миладина Ћулафића Преко границе и друге приче је врх и круна његовог приповједачког рада и по осјећању природе, и по галерији разноврсних, индивидуализованих књижевних јунака, и по језичком осјећању и богатству, и по динамичкој тачки гледишта која се неосјетно и природно помјера између дјечјег виђења и доживљаја свијета, ненаметљиве интелектуалне ироније, горких увида у људске поразе и трагедије, у људску природу, и старачких свођења рачуна. На својим најбољим страницама она се примиче лирској снази и сугестивности Баште сљезове боје Бранка Ћопића, доживљају снаге обнављања живота и упорности траве Милована Данојлића и пејзажима и мрким ликовима Михаила Лалића, али свака реченица, свака страница, сваки књижевни јунак, свака судбина носи препознатљиви печат осјетљивог приповједача у милости језика – Миладина Ћулафића. Тај приповједач мајсторски спаја језив доживљај губитка са хумором, као када „великом мученику Ђуки“, који је једва живу главу извукао са Косова, изгори кућа коју је једва некако у избјеглиштву подигао, а људи притекли да узалудно гасе пожар водом и снијегом. Умјесто да се прозли и падне у очајање, Ђука позива људе да се огрију на доброј ватри, потегну гутљај ракије, па да иду својим кућама. Ћулафић поклања читаоцу богатство „неке мирисне празнине“ из старог шареног мајчиног ковчега и наивну доброту дјетета, које из злогласног логора шаље преко капије у живот и слободу неки командант у наступу доброте и милости, да му, тобоже, донесе воде, а дијете, умјесто да се спасе, „отрчи и донесе му воду“. И у пљачки туђег села преко границе има неког хуморног морала: људи бране грабљивој жени да скине с умирућег старца покривач који старац грчевито стеже, док се пред дјечаком, који све то посматра и памти, љуља цио, до малоприје стабилни и поуздани свијет. Читав један чудесни свијет јунака, судбина и догађаја открива Миладин Ћулафић у књизи Преко границе и друге приче. 

У Београду, 21. августа 2020.

Чланови жирија:

Јован Делић

Марко Недић

Ранко Поповић